ADHD bij meisjes: De positieve kanten

ADHD bij meisjes: De positieve kanten

Door: Jacqueline van de Sande


Gepubliceerd in Ouders.nl

 

 

 

 

 

 

Na mijn vorige blog Herken je ADHD bij je dochter? 5 tips (adhdpraktijkvandesande.nl) is het tijd voor omdenken! Dit keer aandacht voor de positieve kanten van ADHD.

Kiki kan heerlijk wegdromen in haar eigen gedachten. Dan komen de mooiste ideeën in haar op en bedenkt ze de leukste grappen. Laatst had ze een stukje plakband onder de kraan geplakt op de badkamer. Toen haar zusje de volgende ochtend met een slaperig gezicht de kraan opendraaide, spoot het water precies in haar gezicht. Haar zusje kon er niet om lachen, maar zelf had ze de grootste lol!
Hoewel Kiki van een grap houdt, is ze altijd rechtdoorzee en vindt ze het fijn om anderen te helpen. Heb je een probleem? Zij vindt altijd wel een oplossing. En niet te vergeten… Als je haar vriendin bent, zal ze altijd voor jou opkomen!
Fragment uit: Werkboek voor tienermeiden met ADHD Nog steeds druk en dromerig (adhdpraktijkvandesande.nl)


De positieve kanten van ADHD! 

Meisjes met ADHD zijn:

  1. Niet moe te krijgen
    Hyperactieve meisjes hebben heel veel energie en zijn niet moe te krijgen. Als ze iets graag doen kunnen zij hier urenlang mee doorgaan, zij oefenen net zo lang totdat ze hun doel hebben bereikt.

  2. Heel enthousiast
    Hyperactieve meisjes met ADHD zijn heel enthousiast. Zij zijn vaak de gangmakers op een feest en zorgen voor een leuke sfeer. Door hun gevoel voor humor bedenken ze de leukste grappen waar zij vervolgens helemaal in opgaan en zelf de meeste lol aan beleven.

    Zoef! Daar glijdt Kiki via de leuning van de trap naar beneden. Ze heeft kriebels in haar buik van opwinding. ‘Wat heb ik zin in het schoolreisje’, zingt ze huppelend op weg naar de keuken. Ze neemt een grote hap van haar boterham. ‘Ik ga eerst in de achtbaan’, mompelt ze met volle mond. ‘Die is superhoog en gaat megahard!’ Ze propt de rest van de boterham in haar mond. ‘Ik zit in de bus naast Jodi en we hebben afgesproken dat we eerst minstens vijf keer in de achtbaan gaan. Daarna gaan we van de reuzeglijbaan. Dan moeten we eerst een matje pakken. Zal ik eens laten zien hoe hard die gaat?’
    Fragment uit: Doeboek voor meisjes met ADHD 8-13 jaar Druk en dan weer dromerig (adhdpraktijkvandesande.nl)


  3. Enorm alert
    Meisjes die gemakkelijk zijn afgeleid, zijn enorm alert. Zij zijn zich bewust van de kleinste dingen om hen heen. Zo horen zij geluiden die anderen niet horen en merken zij dingen op die anderen niet zien. Zij schenken over het algemeen vooral aandacht aan zaken die voor hen de moeite waard zijn.

  4. Creatief
    Onoplettende meiden met ADHD bekijken de wereld met hun dromerige gedachten vanuit een eigen unieke invalshoek. Ze associëren erop los en maken voortdurend zijsprongetjes, waardoor de meest creatieve ideeën ontstaan.

    painting


  5. Spontaan
    Impulsieve meisjes met ADHD zijn spontaan en maken gemakkelijk contact.

  6. Moedig
    Meisjes met ADHD zijn moedig en hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel. Zij kunnen zich goed inleven in anderen en komen bij onrecht direct en zonder te aarzelen voor anderen op.

'Als Mia op het schoolplein voor de zoveelste keer wordt lastiggevallen door een groepje meiden voel ik de woede in mij opkomen. Wat laf, met zijn allen tegen één! Zonder na te denken ga ik op het groepje af.'
Fragment uit: Druk en dromerig. ADHD bij meisjes, voor ouders en leerkrachten Druk en dromerig (adhdpraktijkvandesande.nl)

  1. Pakken kansen
    Impulsieve meisjes durven risico’s te nemen en pakken kansen al, terwijl anderen hier nog over nadenken. Deze meiden maken zich niet druk om eventuele gevolgen en kunnen onbezorgd genieten.

Meisjes met ADHD hebben een talent!

Net als veel meisjes met ADHD heb jij vast ook een talent! Misschien blink je uit in sport, muziek, zingen of dansen. Kan je mooi tekenen, schilderen of knutselen en maak je prachtige kunstwerken. Ben je goed in koken, bakken, verhalen schrijven, filmpjes maken en ga zo maar door. Het is belangrijk om erachter te komen wat jouw talent is én je talent verder te ontwikkelen. Je ADHD kan je hierbij goed van pas komen!
Fragment uit: Werkboek voor tienermeiden met ADHD Nog steeds druk en dromerig (adhdpraktijkvandesande.nl)


Tips voor ouders

 Ben je op zoek naar ADHD-coaching voor je dochter?
ADHD Praktijk Van de Sande heeft een groep speciaal voor tienermeiden met ADHD of ADD. Groepscoaching voor tieners (adhdpraktijkvandesande.nl)

 

Van de Sande